Hooikoorts? Daar hoef je geen last van te hebben!

Hooikoortsvrij, vele zomers lang.Nu beginnen voor een vrije zomer.

Midden in de winter een stuk over hooikoorts? hoor ik je denken, ja, juist nu.
De reden is eenvoudig: wanneer je dit jaar en de jaren daarna hooikoortsvrij wilt zijn, dan is nu het juiste moment om te beginnen aan een behandeltraject.
De meeste mensen komen naar mijn praktijk wanneer ze al last beginnen te krijgen van al dat rondvliegende stuifmeel. Dat is erg jammer. Een symptomatische behandeling is dan de beste keus omdat deze sneller aanslaat maar behandeld niet de oorzaak. Bij een symptomatische behandeling heb je wèl veel minder last van hooikoortsverschijnselen maar je voelt dat er toch nog een gevoeligheid blijft en dit maar voor één seizoen.  Beter kun je eerder in het jaar hooikoorts oorzakelijk behandelen, voor minstens een paar jaar zal het lijken alsof je nooit hooikoorts hebt gehad èn je zult in het geheel beter in je vel zitten dan je gewend bent! Klinkt te mooi om waar te zijn? Laat je verrassen, ervaar het zelf en gun jezelf het geschenk van zomers, festivals, vakanties, fiets- en wandeltochten zonder hooikoorts!
We kennen allemaal wel iemand die erg last heeft van hooikoorts of andere allergieën, laat hen kennis nemen van deze mogelijkheid, je doet hen er een groot plezier mee!
In het komende stuk lees je over een veel voorkomende oorzaak van allergieën, wat een behandeltraject inhoudt en antwoorden op veel gestelde vragen.


Eigen ervaring.

Hooikoorts is geen pretje, ik kan het weten! In de mate waarin ik het had was het soms gewoonweg niet mogelijk om enigszins toonbaar te arriveren na een fietstocht langs bloeiende bermen. Zomers er gezellig op uit gaan zat er ook niet in. Ondanks dat de liefde voor de natuur altijd enorm groot is geweest zijn er momenten geweest dat ik het bloeiende gras heb vervloekt. Dit waren 15 helse zomers met bloeddoorlopen ogen die brandden van de jeuk, waarin ik haast om een verwijdering van mijn neusslijmvlies smeekte en mijn keel chronisch ontstoken leek te zijn. Natuurlijk was ik ook niet te genieten en was de maat vaak vol wanneer het vers gekauwde voedsel of slokje drinken met een luide nies de route via de neus verkoos boven de route van de slokdarm. Maar, er kwam rust, ik mocht bijna 10 jaar genieten van een hooikoortsvrije zomer (hoe dat kwam lees je zo). Helaas kwam  de hooikoorts 3 jaar geleden langzaam terug tot de intensiteit zoals ik dat ongeveer van vroeger kende. Wat de vorige keer werkte, werkte met wat aanvulling nu ook weer. Gelukkig, sinds vorig jaar weer helemaal hooikoorts vrij! Het kan dus gewoon!


Geen quick fix.

In de afgelopen 15 jaar heb ik veel mensen met hooikoorts mogen behandelen. Dit gebeurde met verschillende behandelwijzen en ook met wisselende resultaten. Een ding heb ik in al die jaren wel geleerd: Hooikoorts heeft een vrij intensieve behandeling nodig wil het echt goed aanslaan; er is geen quick fix.
Toch is dat geen slecht nieuws. Een intensieve behandeling heeft heel veel voordelen. Men wordt in zijn geheel opgeschoond en opgepoetst en dat merk je op veel terreinen die met je gezondheid en welbevinden te maken hebben.
Het hooikoortsbehandeltraject zoals ik dat heb samengesteld met de kennis en ervaring van de afgelopen 15 jaar is uniek en behandeld de hooikoorts oorzakelijk en niet zoals de meest gangbare methoden symptomatisch. Hierdoor blijven de klachten ook voor meerdere jaren weg.

Wonderpilletje, voor even.

Een van de meest gangbare manieren om hooikoorts te behandelen is met een antihistamicum zoals Claritine of Allerfree. Een hele zomer lang was het voor mij een wondermiddel! Binnen 30 minuten was ik na inname 24 uur helemaal hooikoortsvrij. Een godsgeschenk! Totdat het pilletje was uitgewerkt waar je de klok op gelijk kon zetten. Helaas trapte mijn lijf het jaar daarop niet in die truc. Het is in dat opzicht dan ook helemaal geen geneesmiddel, het geneest niets, het onderdrukt alleen tijdelijk de symptomen.

Histamine en antihistamica.

Histamine is de stof die bij een allergische reactie zorgt voor de jeuk, roodheid en zwelling. Erg vervelend maar toch is histamine erg belangrijk voor tal van andere functies in het lichaam. Histamine is belangrijk voor bestrijding infecties, heeft effect op slaap en stemming en beïnvloed maagzuurproductie. Vaak genoemde bijwerkingen van antihistamica zijn dan ook: maag-darm bezwaren, slaperigheid en depressie. Ik heb de ervaring dat het nemen van antihistamica om verschillende redenen niet de beste keus is tegen je hooikoorts. Wel is het een vrij goedkope oplossing, zowel letterlijk als figuurlijk. Gelukkig zijn er veel betere oplossingen!


Op zoek naar oplossingen.

Begin deze eeuw volgde ik de opleiding acupunctuur aan de Shenzou open university of TCM, daarin werd ook de behandeling van hooikoorts besproken. Hooikoorts behandelen met Chinese acupunctuur werkte vrij goed maar ik vond de behandeling verre van prettig en het moest vaak (5 tot 10 keer) herhaald worden. Ook werkte het maar voor één seizoen, er moest een betere behandeling zijn dus ik ging verder zoeken.

Wat bij mij uitstekend werkte.

In 2005 kwam hooikoorts aan bod bij de opleiding tot SIVAS therapeut. Daar bestond de behandeling uit een combinatie van het volgen van een dieet en het nemen van homeopathische middelen. Deze methode is ontwikkelt door de arts en acupuncturist Ton van Gelder. Bij mij werkte deze methode boven verwachting. Ik voelde me op verschillende vlakken beter en had gedurende 10 jaar geen terugval! Vanuit dit enthousiasme deze methode ook bij veel cliënten toegepast. Dit had succes bij ongeveer 70% van de cliënten die de kuur volledig afmaakten. Op zich geen slecht resultaat maar toch, dat moest beter kunnen.

Gecombineerde methode effectiever.

In de jaren die volgden ben ik verschillende behandelwijzen gaan combineren. Met de Sivas methode als basis, aangevuld met Auriculo (ooracupunctuur), Chinese kruiden, voedingssupplementen en massagetherapie. Deze gecombineerde methode pas ik sinds een paar jaar toe en misschien is het wat vroeg om conclusies te trekken maar deze is effectief bij ruim 90% van de mensen tot nu toe die het traject volledig hebben doorlopen! Je hoeft dus eigenlijk helemaal geen last te hebben van hooikoorts!

Hooikoorts: symptoom van een dieper probleem.

De meeste klachten komen niet alleen. Dit komt omdat de oorzaak vaak dieper ligt. Door de oorzaak aan te pakken worden er ook klachten mee behandeld die vaak samen met hooikoorts voorkomen. Deze kunnen heel gevarieerd zijn. Wat ik in de praktijk vaak tegenkom zijn: vermoeidheid, somberheid, prikkelbaarheid, huidklachten, een zwakke spijsvertering en een verminderde weerstand. Wanneer deze klachten te maken hebben met de oorzaak van de hooikoorts zullen ook deze verbeteren of verdwijnen. Opvallend is dat op mentaal/ emotioneel vlak de interactie tussen binnen- en buitenwereld vaak een thema is. Ook dit zal soepeler gaan verlopen.

Wat is er (vaak) aan de hand bij hooikoorts en andere allergieën?

Bij hooikoorts of een allergie is er een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. Om je een technisch verhaal over basofiele granulocyten en immunoglobuline te besparen zal ik het aan de hand van een voorbeeld proberen uit te leggen.
Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem op een vergelijkbare manier zoals Jantje zou doen, die al een tijdje zijn woede en frustratie heeft ingeslikt, en ontploft bij een verkeerd woordje. Normaal gesproken geeft een verkeerd woordje geen heftige reactie, maar Jantje stond al een tijdje op scherp en vandaar die ontploffing. Zo stond het immuunsysteem al een beetje op scherp en die stuifmeelkorrel was nou nét de druppel.


Voedingsintolerantie en allergieën.

Een goede werking van het immuunsysteem wordt door veel systemen beïnvloed. Hoe het lichaam voedsel verwerkt, hoe wij met emotionele belasting omgaan, ook oude ziektes of verwondingen en medische behandelingen kunnen allemaal de werking van ons immuunsysteem beïnvloeden. Bij mensen met hooikoorts of andere inhalatie allergieën (haren, huismijt, stof) komt je vaak een voedingsintolerantie tegen, meestal voor melk en soja. Een voedingsintolerantie betekend dat een voedingsmiddel slecht verwerkt wordt, je hoeft niet per se direct last te ondervinden bij het nemen van die voeding zoals bij een voedselallergie wel het geval is maar het beïnvloed de werking van ons immuunsysteem wel negatief. De basis van het behandeltraject bestaat daarom uit het behandelen van de voedingsintolerantie. Of er een voedingsintolerantie is kun je gewoon meten.

Het behandel traject.

De basis:
Eerst moet er onderzocht worden of er sprake is van een voedingsintolerantie en voor welke voeding dat is. Dit voedingsmiddel moet gedurende het traject vermeden worden. Bij hooikoorts is dat vaak lactose, soja of cacao, maar meestal alle drie.
Het begin van het traject richt zich op het ontgiften van het immuunsysteem van de restproducten die door de slechte verwerking het immuunsysteem irriteren. Dit duurt 6 weken wanneer het dieet gevolgd wordt en de medicatie (homeopathie / kruiden) zoals voorgeschreven worden genomen. Na deze periode wordt getest of de ontgifting voldoende is geweest om door te kunnen naar de volgende fase.

De lever is een zeer belangrijk orgaan voor de ontgifting van het lichaam en de verwerking van voedingsstoffen. Gedurende 6 weken wordt deze ontgift en zijn werking geoptimaliseerd met homeopathie / kruiden.

Daarna volgt de darmfase. Tijdens deze fase worden de darmen gereinigd en de darmflora hersteld. De darmen hebben een grote invloed op het immuunsysteem, allergieën en zelfs onze stemming!

Tijdens de laatste fase wordt gekeken of de reactie op het voedingsmiddel is genormaliseerd en de puntjes op de i gezet.Het belang van auriculo voor het programma.

De Basisbehandeling geeft bij een grote groep (ongeveer 70%) goede resultaten. Het is belangrijk om te kijken waarom bij de overige 30% er geen reactie wordt waargenomen of het beoogde resultaat niet wordt behaald. Het zijn vooral de gevallen die niet goed reageren die voor de ontwikkelingen in de auriculo (ooracupunctuur, weet je nog?) hebben gezorgd. Een therapeutische blokkade, therapieresistentie en verstoringen in het normaal reageren op subtiele geneeskundige interventies zoals acupunctuur en homeopathie zijn belangrijke onderwerpen in de auriculo. Wanneer men een gedegen auriculo behandeling geeft begint men daarom ook om er eerst voor te zorgen dat het systeem normaal alle prikkels verwerkt. Wanneer je deze behandeling ook in combinatie met het basisprogramma toepast zal de effectiviteit toenemen. Naar welke therapeutische blokkades wordt er gekeken?

Een goede ondergrond.

Reactie instabiliteit: Natuurlijk is het belangrijk dat iemand telkens dezelfde reactie vertoont op dezelfde prikkel, zowel voor een therapeutische prikkel als voor een prikkel voor meetdoeleinden. Een stabiel systeem is niet alleen in therapeutisch opzicht ideaal, ook de cliënt zal een stabiel systeem als prettig ervaren en minder stressgevoelig zijn. Het punt dat gevonden wordt om het systeem te stabiliseren is vaak een terrein dat sowieso belangrijk was om te behandelen.

Lateraliteit. Een goede samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Bij een probleem met de lateraliteit is er vaak een probleem met probleemoplossend gedrag. Natuurlijk geeft dit enorm veel stress wat op zijn beurt weer veel energie kost en herstel in de weg staat. Een voorbeeld van niet efficiënt probleem oplossend gedrag is bijvoorbeeld tabaksverslaving. Men lost zijn ontwenningsverschijnselen op door het roken wat op zijn beurt weer ontwenningsverschijnselen geeft. Het herstellen van een goede communicatie tussen de linker en rechter hersenhelft is daarom ook een belangrijk onderdeel bij een goede stoppen met roken behandeling.

Stoorvelden. De aanwezigheid van oude resten van doorlopen ziekten, storingen vanuit het gebit of littekens die normale impulsoverdracht verstoren, kunnen het normaal functioneren en het zelf herstellend vermogen van het lichaam negatief beïnvloeden. Deze worden onderzocht en behandeld. Een sterk stoorveld zal na 5 behandelingen het systeem niet meer negatief beïnvloeden.

Rib blokkades. Er zijn rib blokkades die het zenuwstelsel negatief beïnvloeden en voor een averechtse reactie zorgen. De belangrijkste is een 1e rib blokkade. Deze zorgt voor een verstoorde verhouding in de signaalstoffen noradrenaline en acetylcholine. Soms herkent men een 1e rib blokkade aan tintelingen in handen en vingers, verstoringen van het zenuwstelsel (hyperventilatie, hartkloppingen) of emotionele overgevoeligheid, maar soms zijn er geen symptomen. Meestal heeft een behandeling geen zin wanneer er een 1e rib blokkade is en wordt daarom altijd behandeld met acupunctuur en oefeningen. Bij een hardnekkige 1e rib blokkade die na 3 behandelingen nog aanwezig is wordt er doorverwezen naar een manueel therapeut of osteopaat voordat de behandeling wordt voortgezet.

Verzuring. Wanneer de zuur/base huishouding verstoord is, is er meer voedingsbodem voor het ontwikkelen van klachten. Een sterk verstoorde zuur/base verhouding belemmert de effectiviteit van een natuurgeneeskundige behandeling. Daarom wordt ook dit gecontroleerd en gecorrigeerd.

Met de behandeling van bovenstaande verstoringen wordt ook de eventuele ontwikkeling van toekomstige klachten zo goed mogelijk voorkomen.

De behandeling van nevenklachten.

Naast het zorgen voor een goede ondergrond wordt auriculo ook ingezet om het traject te ondersteunen en eventuele andere gezondheidsklachten te behandelen. Het is een kleine moeite om tijdens een behandelingstraject voor hooikoorts ook klachten mee te behandelen zoals pijnklachten, slaapproblemen, hormonale verstoringen of stress bijvoorbeeld.


Massagetherapie.

De massages zoals die zich ontwikkeld hebben in mijn praktijk behandelen verschillende weefsels en systemen van ons lichaam. Deze massages beïnvloeden het meridiaanstelsel, zenuwstelsel, het craniosacrale systeem en natuurlijk de huid, spieren, doorbloeding en lymfe. Via massage is het ook mogelijk om het lichaam te bevrijden van emotionele belasting. Een goede massage is aangenaam, leerzaam, geeft opluchting en ontspanning en zorgt ervoor dat alles beter functioneert. De massage geeft mij ook diagnostisch gezien veel informatie o.a. over hoe iemand zijn lichaam bewoond en in zijn vel zit.

Het hooikoorts behandeltraject.


Ik kan me voorstellen dat je denkt: dat is best veel en daar zijn nogal wat behandelingen voor nodig. Toch valt dat best mee. Een behandeling en consult duurt over het algemeen 75 minuten en daarin kun je best veel doen en combineren. Een homeopathisch consult is goed te combineren met auriculo bijvoorbeeld. Twaalf consulten over een periode van 24 weken moet in principe voldoende zijn om het traject in zijn geheel te doorlopen. In die periode ben je ook zelf actief met je gezondheid aan het werk. Het nemen van de medicatie en het volgen van het dieet bijvoorbeeld.

Over een periode van 24 weken ontvang je:
4x homeopathisch / kruiden/ supplementen voorschrift voor 6 weken voor elke fase van de basisbehandeling, minimaal 4x auriculo behandeling en minimaal 4x ondersteuning dmv massagetherapie. Tijdens elk consult wordt het proces gecontroleerd en gekeken of de medicatie nog nuttig is, aangepast of gestaakt dient te worden.

Kort samengevat

Gedurende het traject krijg je een grote beurt zou een garagehouder zeggen. Alle systemen die voor een gezond lichaam en welbevinden zorgen worden nagekeken en geoptimaliseerd waar nodig.


Veel gestelde vragen of FAQ`s.

Vraag: Naast hooikoorts heb ik ook andere allergieën, moet ik voor elke allergie een behandeltraject volgen?
Antw.: Meestal niet, vaak hebben verschillende allergieën dezelfde oorzaak: een immuunsysteem dat anders reageert. Wanneer je naast hooikoorts ook last hebt van huisstof, katten- of hondenharen is het vrijwel zeker dat deze allergieën ook verdwijnen.

Vraag: Hoe snel kan ik verbetering van mijn klachten verwachten?
Antw.: We zitten allemaal anders in elkaar. Bij de een kan dat al gedurende de eerste 4 weken van het traject zijn, bij anderen aan het eind. Verreweg de meeste ervaren aanzienlijke verbetering gedurende het 2e derde deel van het traject.

Vraag: Ik ben nu op de helft van het traject en ervaar geen klachten meer, moet ik het traject dan afmaken?
Antw.: Het traject is erop gericht om een voedingsintolerantie te behandelen. Vaak is het zo dat men halverwege het traject nog steeds niet het betreffende voedingsmiddel goed kan verdragen of verwerken. Ondanks dat er geen klachten zijn is het zeer waarschijnlijk dat de klachten terug komen wanneer het traject halverwege wordt gestaakt.

Vraag: Moet ik na het traject me nog steeds aan het dieet houden?
Antw.; Na het traject kan men het desbetreffende voedingsmiddel goed verwerken dus dat is niet nodig. Wel is het aan te raden om er een beetje alert op te zijn. Het is niet aan te bevelen wanneer je een melkvrij dieet hebt gehouden om daarna dagelijks veel melk te drinken en/of kaas te eten.

Vraag: Ik geloof niet in homeopathie, kan de behandeling ook zonder of is het ook zinvol wanneer ik niet in homeopathie geloof?
Antw.: Een goede vraag! Toen ik geloofde dat alle verschijnselen op een wetenschappelijke manier te verklaren waren vond ik homeopathie klinkklare onzin, totdat ik er zelf mee in aanraking kwam. Op blind geloof moet je overigens nooit vertrouwen. Het is raadzaam om de werkelijkheid of wat waar is te toetsen aan de hand van de eigen waarneming en ervaring. De beste mentale houding is nieuwsgierigheid. Je neemt de middelen en kijkt wat er gebeurd. Natuurlijk zit de overtuiging dat een behandeling niets zal doen elke behandeling in de weg. Homeopathie vormt echter de basis van het programma, het zou in principe wel zonder kunnen maar dan heb je veel meer behandelingen nodig.

Vraag: Ik wil niet gemasseerd worden, kan de behandeling ook zonder massage?
Antw.: Ja, dat kan maar dan zal de behandeling minder effectief zijn.

Vraag: Wanneer ik me aan het dieet houdt, heb ik geen klachten, zijn die andere behandelingen dan wel nodig?
Antw.: Het nadeel is dat je dan de rest van je leven dat dieet moet volgen om geen hooikoortsklachten te hebben. Bij het behandeltraject hoeft dat maar een half jaartje en je mist de totale reset van het hele systeem.

Vraag: Gezien het aantal contact uren en reikwijdte van het programma zal het best duur zijn, wat kost het?
Antw.: Absoluut niet duur voor wat het waard is. De homeopathie en voedingssupplementen die men zelf dient aan te schaffen bedragen voor het gehele traject ongeveer 250 euro, afhankelijk waar men deze aanschaft. De kosten voor de behandelingen zijn afhankelijk van je pakket bij je zorgverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering wordt er een gedeelte vergoed. Omdat aan het einde van het traject de klachten meestal al verdwenen zijn kan ik me voorstellen dat de motivatie om het traject af te maken minder is, daarom zijn de 2 laatste behandelingen kosteloos!, je betaald dus maar 10 van de 12 behandelingen. Op het moment van schrijven is een behandeling €80. De waarde van goed in je vel zitten, zowel lichamelijk als mentaal emotioneel zal voor veel mensen de kosten overstijgen. 

Vraag: Wanneer kan ik aan het traject beginnen?
Antw.: Vaak is er binnen 3 weken ruimte voor een afspraak. Je kunt het beste bellen: 06-28912993 of mailen naar: erik@praktijksalvia.nl
Ga je mee hooikoortsvrij van de lente en zomer genieten?Geen opmerkingen