Cursus: Het hart van meditatie

Waarom wil jij mediteren?
Meer rust in mijn hoofd

Ga fietsen! Nee, serieus, ga fietsen wanneer je meer rust in je hoofd wilt. Een uurtje stevig fietsen zal dan beter werken dan een uurtje mediteren. Dat is geen grap. Daarnaast zijn de inspanning en toewijding die het pad van meditatie vraagt simpelweg te groot voor alleen de kans op een beetje rust in je hoofd. Je koopt toch ook geen fiets omdat je het geluid van de fietsbel zo leuk vindt klinken? 
De beloning voor de inspanning en toewijding reikt veel verder. Deze gaat het voorstellingsvermogen te boven, valt niet te beschrijven en is alleen door beoefening te ervaren.
Eigen weg

De beloften over de effecten van meditatie zoals je die in de commerciële media vaak tegenkomt  zijn zeer positief en daarom alleen al is het de moeite waard om te (leren) mediteren. Veel positieve effecten op de gezondheid en ons functioneren zijn wetenschappelijk bewezen en goed onderbouwd. Interessant, maar het is veel groter. Deze effecten zijn enkel bijwerkingen. Met de juiste inzet en inspanning kun je onafhankelijk je eigen weg en je eigen waarheid vinden. Je komt dichter bij je ware natuur, er is zelfs verlichting mogelijk!Bijwerkingen

Mediteren is als een medicijn, een medicijn dat gericht is op de oorzaak van het lijden; verlangen en afkeer.  Zoals bij veel medicijnen heeft ook meditatie bijwerkingen. Meer rust in je hoofd is er daar maar één van. Het is niet zeker dat je het krijgt maar daar is wel kans op. Meer bijwerkingen die vaak ervaren worden zijn: emotionele balans, betere nachtrust, toegenomen focus en concentratie, beter immuunsysteem, minder stress of angst gevoelens en nog veel meer.
Hoewel de meeste bijwerkingen erg positief zijn, raad ik het af om te beginnen met mediteren omwille van deze effecten. Meditatie is een medicijn dat het beste werkt wanneer je geen werking verlangt of verwacht.

You can't always get what you want

Je zult teleurstelling tegenkomen wanneer je gaat mediteren omdat je meer rust in je hoofd wilt, een betere concentratie wilt hebben of een beter mens wilt zijn. Deze teleurstelling zal misschien zo groot zijn, dat je besluit te stoppen met mediteren. Dat is jammer. Je hebt namelijk al rust in je hoofd, een geweldige concentratie en je bent een fantastisch mens! Alleen het verlangen iets anders te willen dan wat er is houdt  je daarvan weg! Het willen van rust geeft onrust. Snap je nu waarom je geen rust in je hoofd kunt krijgen door meditatie, als je gaat mediteren omdat je rust in je hoofd wilt?Een dieper verlangen

Begin alleen met mediteren als je ook een diep verlangen voelt om jezelf en de werkelijkheid zoals die is, te onderzoeken en te ontdekken. Vrij van illusies, concepten, en/of ideeën. En als je een verlangen en bereidheid hebt om je te openen waar je je afsluit; zowel voor aangename als onaangename gevoelens. Een verlangen om meer verbondenheid met je medemens en het leven te kunnen ervaren.. Een verlangen om je reacties in balans te brengen, door ze los te laten of juist bewust en vanuit wijsheid te handelen. Met zulke wensen vanuit het hart zal de beoefening van meditatie je inspanning en toewijding rijkelijk belonen.

Bezint eer ge begint

Wanneer je het pad van meditatie serieus gaat bewandelen weet dan dat er geen weg terug is. Het zal je leven veranderen. Relaties en vriendschappen zullen veranderen en niet iedereen zal jou begrijpen. Ook jij zult veranderen,  letterlijk zelfs, je brein zal meetbaar anders worden. Door meditatie kun je ook tegenkomen waarvoor je altijd bent weggelopen; illusies worden getoond, spiegels worden voorgehouden. Wakker worden uit een slaap van onbewustheid is niet altijd aangenaam of makkelijk. Weet dat het pad van meditatie niet altijd comfortabel is. Zit je graag in je comfortzone en wil je daar blijven? Ga niet mediteren! Wegdromen of wegzweven met een new age muziekje op de achtergrond is ontspannend en dan meer op zijn plaats, maar geen meditatie. Vergeet niet dat een lotus uit de modder groeit.


Oefenen

Ben je daar nog? Mooi! Voor meditatie zijn onder andere geduld en aandacht nodig. Vertrouwen, mildheid, vastberadenheid, gelijkmoedigheid, concentratie en opmerkzaamheid zijn ook enkele vaardigheden die op dit pad van pas komen. Maak je geen zorgen, door beoefening van meditatie worden deze vaardigheden ook versterkt. Meditatie is oefenen. Net zoals fitness door oefening de spieren versterkt, zo versterk je met meditatie je waarneming en andere vermogens. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat en hoe meer effect het heeft. Iedereen kan mediteren, zolang je kunt opmerken dat je ademhaalt, kun je mediteren.

Wil je nog steeds leren mediteren?

Dat kan! Verwacht geen meditatie cursus "Leer mediteren in 10 lessen", met diploma of certificaat aan het eind. Het pad van meditatie is nooit af en er is altijd verdieping mogelijk. Wel kun je wekelijks onderricht ontvangen. Daarin leer je voornamelijk meditatietechnieken die in veel verschillende stromingen voorkomen. Zonder franje, tierelantijntjes of uiterlijkheden. Los van religie, dogma's of hulpmiddelen. Het hart van meditatie, een vorm zoals die al duizenden jaren wordt gegeven.
In essentie gaat mediteren om het oefenen van de aandacht, het observeren van de wetmatigheden van de werkelijkheid en het toepassen van de hieruit voortgekomen inzichten in het dagelijkse leven. "Wil jij ook meer rust in je hoofd ?" Klinkt marketing technisch wel aantrekkelijk maar meditatie is veel meer dan dat.Waar en wanneer

De lessen vinden in kleine groepen plaats op de Izaak Evertslaan 5 in Arnhem.
op:

Dinsdag middag   15:30 tot 17:00

Iedereen is welkom, zowel beginners als gevorderden, hoewel gevorderden vaak weten dat ze beginners zijn.

Vergoeding

Door een bijdrage van 45€ per maand maak je het mogelijk dat deze lessen kunnen plaatsvinden. Je kunt dan aan alle wekelijkse lessen mee doen. Wanneer deze vorm van bijdrage een beperking vormt neem dan contact op, geld dient het volgen van meditatie lessen niet in de weg te staan.  Proeflessen zijn kosteloos, meedoen vlak vóór of vlak ná een consult ook.
Een les bijwonen kan alleen na telefonisch contact op nummer Tel 06-28912993.

Voor extra verdieping zullen er ook meditatie dagen georganiseerd worden, volg deze blog of facebook om op de hoogte te blijven. Persoonlijk onderricht is ook mogelijk.

Erg cliché maar waar:

Meditatie is het mooiste geschenk dat je jezelf  kunt geven.Het doel is niets minder dan het bereiken van verlichting, aankomst wordt niet gegarandeerd. Onderweg zullen we -zeer waarschijnlijk- wel de helende bijwerkingen van meditatie ervaren. Meer rust in ons hoofd is ook mogelijk, waarmee we dan verblijvend in het eeuwige nu en verbonden met het bestaan terug naar huis kunnen fietsen. Zorg dan wél voor verlichting, op je fiets.
(de lessen zijn ook te voet, met het o.v. of auto te bereiken)


Moge onze ontmoeting bijdragen aan het welzijn van alle levende wezens,

Aho
Geen opmerkingen