De geur van vakantie, het beste tegen stress

Vakantieliefde.Een van mijn grootste plantenliefdes is een plant waarmee vrijwel iedereen goed kan opschieten. Haar naam en haar geur is bij de meeste wel bekend. Haar uiterlijke schoonheid streelt de ogen en verraad haar kwaliteiten. Ze heelt wonden, van de huid, van het hart én van de ziel. Als er één kruid is die je móet kennen, één etherische olie die je in je huis móet hebben, dan is het deze wel. Haar naam kan zowel naar een plant, geur of kleur verwijzen. Een naam en aroma die je bij toverslag mee kan voeren naar de euforisch geurende paars/blauwe velden zwaaiend in de zwoele warme wind met zingende cicades in de zinderende zonnige hitte van de Provence: Lavendel.Zacht met kracht

Ik kan het niet helpen (en bij deze bied ik aan de tuinbezitters mijn excuses aan) om vooral in de maanden juni, juli en augustus, een bloeiend topje van een lavendelstruikje uit een willekeurig tuintje tussen mijn vingers fijn te wrijven en haar geur op te snuiven. Niet zelden belanden enkele seconden later ook een paar bloemetjes tussen mijn voortanden. Zo kan ze mij zo intiem mogelijk vervullen en omhelzen met haar schone bouqet. Vooral dan kan ik haar zachte kracht en haar krachtige zachtheid goed ervaren en tot me door laten dringen.

Een diepgaande neus

Geuren hebben een sterke invloed op heel ons wezen. Geuren raken via een speciale plek in het neusslijmvlies direct het onbewuste en meest primitieve deel van onze hersenen: het limbische systeem. Zo kunnen geuren werken op onze emoties, herinneringen, gedrag en zelfs hormonen. De geur van lavendel is een geur die veel mensen herkennen en herinneringen bij hen oproept. Bij sommigen herinnert zij aan schone witte gewassen lakens, wapperend in een verkoelend zomerbriesje, bij anderen misschien aan vakantie of aan de zorgeloze momenten van hun kindertijd.


Kalm

De geur van lavendel geeft rust, kalmte en stabiliteit. Van nerveuze spanningen, paniek, hysterie tot shock, lavendel kalmeert emoties die onze geest dreigen te overspoelen. De etherische olie laat zich eenvoudig gebruiken door enkele druppels op een zakdoek te doen, Op je kussen voor het slapen of gewoon op je handen of direct onder je neus kan ook. ( dit kan niet bij alle etherische olieen! Maar bij lavendel gelukkig wel :-)   ). Een handje gedroogde lavendel bloesem over de vloer strooien, fijnstampen met je voeten en met de stofzuiger opzuigen laat een rustgevende wind uit de Provence door je huis waaien.

Zuiver

Van oudsher wordt lavendel -vanwege haar verfrissende kalmerende geur en verzorgende werking- gebruikt in allerlei schoonheidsproducten zoals zeepjes, crèmes en shampoos. De Romeinen geurden hun badwater ermee. Vandaar de naam Lavendel, het komt van het Latijnse lavare wat wassen betekent. Helaas zijn er tegenwoordig maar weinig producten waar lavendel op staat die ook echt lavendel bevatten of ernaar ruiken. Voor natuur zuivere lavendelproducten kun je het beste verder dan de doorsnee supermarkt zoeken, eenmaal daar gevonden zal ze je niet teleurstellen.

Koel

Naast de neus streelt lavendel ook de huid. Lavendelolie is een verkoelende, verzachtende balsem die je kunt gebruiken bij een verhitte, geïrriteerde, ontstoken, droge, en/of rode huid. Als aftersun bij zonnebrand met aloë vera bijvoorbeeld, bij brandwonden met honing. Bij eczeem, psoriasis en schimmel als crème. Het ontsmet wonden en verbetert de genezing. Ze geeft een kusje op je wonden, en meer. De kalmerende werking van lavendel op schrik valt welkom samen met haar verzorgende  eigenschappen bij (brand)wonden en insectenbeten.Uit het hoofd

Voor de bezige bijtjes onder ons, en vooral voor diegene die zichzelf daarbij voorbij lopen, is een massage met lavendel olie een must. Het zal het hoofd kalmeren en verfrissen, de huid verzorgen en vermoeide verkrampte spieren ontspannen. Doordat de werkzame stoffen van lavendel ook via de huid worden opgenomen hebben we -naast de weldaad die we via onze neus ontvangen- ook profijt van haar geneeskrachtige eigenschappen dieper in het lichaam. Lavendel heeft de kracht om vastgelopen processen in ons hoofd en lijf weer liefelijk op gang te brengen.

In het lijf

Na opname via de huid kunnen de geneeskrachtige stoffen van lavendel in het lichaam hun werk doen. Daar heeft zij een positieve uitwerking op tal van klachten. Deze variëren van spijsverteringsstoornissen, ontstekingen, hoofdpijn, hartklachten, luchtweg infecties en problemen rond de menstruatie. Vooral wanneer deze gepaard gaan met een psychische component zal lavendel betrouwbaar zijn wanneer het kundig wordt toegepast. Het hele toepassingsgebied van lavendel is zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden.Harmonie

Haar brede toepassingsgebied dankt zij aan haar vermogen evenwicht te brengen. Zo zal ze een vermoeide suffe geest verfrissen en onrust en paniek kalmeren. Ze beweegt wat hoort te stromen met haar warmte en kracht, toch schept ze ook verkoeling en rust door haar zachtheid bij hitte en irritatie. Lavendel werkt daar waar nodig is. Daarom is zij zo bijzonder en vriendelijk voor iedereen. Door haar eigenschap om harmonie te scheppen laat zij zich ook goed mengen met andere kruiden of aroma's. Daarnaast is zij ook veilig in gebruik en zal ze daarom altijd een positieve bijdrage leveren bij welke klacht dan ook.

Daar waar ze nodig is

Vooral in een tijd waarin het hebben van stress of een burn-out steeds vaker voorkomt. Waarin onze emoties steeds weer opgeschrikt worden door het nieuws en de media. Waarin  angst en verdeeldheid wordt gezaaid en opgestookt tot massahysterie. Daarin is een kracht nodig die harmonie schept, onze geest kalmeert en weer helder maakt. Een kracht die onze harten kan verzachten en het hart opent mét liefde vóór liefde. Die kracht komt van een plant die haar oorsprong vindt en uitbundig groeit en bloeit in de landen rond het middellandse zeegebied.
Toepassingsmogelijkheden

Als etherische olie
Direct op de huid bij (brand)wondjes, insectenbeten, littekens, (steen)puisten, eczeem plekjes etc.
Een druppeltje op de slapen bij spanningshoofdpijn.
Inhalatie via een zakdoek bij problemen met de luchtwegen door griep of verkoudheid of bij astma.
Toegevoegd aan een koudgeperste biologische plantaardige olie voor massage bij stress, spierklachten en fibromyalgie of als bodylotion, verzorgende crème of parfum.
Op je kussen wanneer je slecht slaapt, ook houdt het insecten op afstand.
Bij gebruik van neutraal wasmiddel een paar druppeltjes tussen de was in de wasdroger,
En nog veel meer....

Als plant
In de tuin of op het balkon is ze gewoon mooi om naar te kijken en dat is natuurlijk ook heel belangrijk.

De bloemen
In de stofzuiger, zorg wel dat je droge bloemetjes gebruikt, verse uit de tuin kunnen gaan schimmelen in de stuifzuiger wat een stuk minder fris ruikt..

Als kruidenthee of in een kruidenmengsel
Ikzelf houd erg van 50/50 salie/lavendel thee in de avond. Een paar fijngewreven bloemetjes door de earl grey superior van Simon Levelt is ook erg fijn.

In de fik ermee
Gedroogde steeltjes met bloemtopjes lenen zich goed om een vuurtje mee aan te steken, boven een vlammetje houden geeft goede wierook, ook op gloeiend houtskooltje doen ze het goed. Een klein beetje door een sjekkie of stikkie was vroeger ook niet verkeerd.

In de keuken
Natuurlijk als onderdeel van je eigen herbs de Provence mengsel.

Een klassiekertje
In een stoffen zakje doen en tussen het linnengoed leggen.let op

Wanneer je etherische olie gebruikt, let er dan op dat deze van uitmuntende kwaliteit is. Chi en Primavera zijn betrouwbare merken die ook biologische kwaliteit leveren.

Vanwege haar ontkrampende werking op de moederschoot is lavendel in therapeutische dosis ongeschikt voor gebruik wanneer je in verwachting bent. Wanneer de tijd nadert om geboorte te schenken zal lavendel zowel bij inwendig als uitwendig gebruik elk aspect van de bevalling versoepelen en ondersteunen. Hoe zou de ontvangst van nieuw leven beter kunnen zijn dan omgeven in een liefdevolle verzorgende nevel van lavendel?

Eén worden met lavendel

Vanzelfsprekend bevatten mijn massageolie mengsels vaak de helende en harmoniserende kracht van lavendel. Natuurlijk is het ook mogelijk om een helende massage te ontvangen met een olie die alleen met lavendel is verrijkt. Het aan de lijve ervaren van de zachte kracht van lavendel reikt zoveel verder dan erover lezen. Kun je je voorstellen wat lavendel voor jou zou kunnen betekenen? Geef jezelf een lavendelmassage kado, het zal je goed doen.

Tot slot

Tijdens het schrijven van dit -terecht lovend- stuk werd mijn geest zacht tot kalmte gesust door haar etherische essentie die zich verspreidde door mijn kamer. Via mijn neusgaten baande ze zich haar weg naar mijn limbisch systeem, waar haar liefelijke streling hartelijk werd ontvangen. Alsof ze me zachtjes toefluisterde: "Wat ik doe en kan is helemaal niet zo belangrijk, maar hoe ik dat doe, daar gaat het werkelijk om.... Ik ben gewoon lief en lekker....,"

Ontspan, geniet en heb lief, daarmee kan je vrijwel alle wonden helen.

Tja, sommige planten......
En dan te bedenken dat zij maar èèn van mijn vele vrienden en vriendinnen is.....

Voor een bijzondere en voordelige ontmoeting met lavendel lees je verder...

Hoe goed ken jij lavendel, welke associaties roept ze bij jou op? Ik lees graag jouw ervaring terug in het opmerking vak hieronder. Ken je iemand die de kracht van lavendel nodig heeft? Delen of reageren wordt gewaardeerd met een lavendelmassage van een uur voor de prijs van een half uur.

Tot ziens.2 opmerkingen

  1. Mooi geschreven over Lavendel! Ik maak zelf graag brandnetellavendelzalf, komt vooral in de zomer heel goed van pas..en ruikt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Aisha, Gebruik je dan lavendel kruid of etherische olie? Wat zijn de toepassingsmogelijkheden voor brandnetel op de huid? Er is best een kans dat ik brandnetel behandel in mei, echt een bijzondere voedende plant!

      Verwijderen