De boom zonder stress van de wind

Waar je stevige wortels vindt
Met een stijve nek en opgetrokken schouders, in elkaar gedoken met samengeknepen billen en een gespannen rug alsof er angst is om om te vallen. Zo komen mensen vaak mijn praktijk binnen. Wanneer ik vraag naar hun idee hoe dat zo gekomen is, krijg ik vaak te horen: "Ja, het zal wel stress zijn". Als de combinatie met klamme koude voeten compleet is, dan is de kans groot dat ik het over bomen in de wind ga hebben.


De natuur als inspiratie

De natuur laat zich vaak goed lenen voor een illustratief verhaal om mechanismen die bij ons in het lichaam plaatsvinden duidelijk te maken. Dit is heel gebruikelijk in de Chinese geneeskunde waar vuur, wind, water en mist  de hoofdpersonages van een boek over ziekte en gezondheid zijn. Verhalen over stromende rivieren, buigzaam hout, vruchtbare aarde, licht en donker. We zijn onderdeel van diezelfde natuur en onderhevig aan dezelfde wetmatigheden waardoor deze vergelijking vaak heel treffend is.Stress als wind

In veel opzichten valt een mens best goed te vergelijken met een boom. Stress, de moeilijkheden en/of de uitdagingen waarmee we te maken hebben in het leven, is te vergelijken met de stress die een boom zou kunnen ervaren door de wind. Je kunt je voorstellen dat een boom zo min mogelijk wind wil vangen en het liefst zijn takken in zou willen trekken. Wij doen dat ook zo, bij stressvolle situaties hebben wij de neiging om te verkrampen.

Met een groot bladerdak vang je veel wind

Vaak ontstaat stress vooral door de gedachten die we over dingen hebben: "Ik ga het niet redden", "Als ik dat niet doe dan..."of  "Ik moet nog zoveel doen". Je kent het vast wel. De bovenkamer is een plek waar je gemakkelijk verdwaald. Vooral wanneer je niet thuis bent in je lichaam. Ook als je denkt dat je je gedachten, je innerlijke dialoog bent raak je de weg kwijt. Een van de beste remedies tegen stress is dan ook in je lichaam komen, uit je hoofd.

Met stevige wortels kun je een storm aan 

Na een behandeling vanwege stress gerelateerde klachten krijg ik vaak dezelfde dingen te horen. "Het lijkt wel of ik veel zwaarder ben geworden"of  "Ik voel me veel steviger op de grond staan" zegt men dan enigszins verbaasd. Ook merkt men vaak op dat de adem dieper is geworden en meer in het bekken valt. Het hoofd is leger geworden en men lijkt meer in het lijf te zitten.
Meestal heb ik dan een speciaal acupunctuurpunt in het oor gevonden en behandeld; Omega 1. Dit punt activeert de voetchakra`s, zorgt ervoor dat stress niet lichamelijk vast gaat zitten en zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen. Eigenlijk zijn dit allemaal verschillende kanten van de zelfde medaille. Het brengt je van het hoofd naar het lijf, van het willen controleren naar het laten, van doen naar Zijn.Onder zwaar als een tuimelaar

Vaak worden er bij stress gerelateerde klachten storingen gevonden van de onderste energie velden. Wanneer deze velden stevig en stabiel zijn is er rust, vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Je bent een rots in de branding zeg maar. Je zou het kunnen vergelijken met een zware lange klepel aan een klok of een tuimelaar. Je staat met beide benen op de grond en bent niet van je stuk te brengen. Dit heet ook wel gronding of geaard zijn. Dit geeft net als de zware onderkant bij een tuimelaar veerkracht en weerbaarheid.

Wanneer de grond onder je voeten weg valt

Met dit beeld voor ogen kun je goed voorstellen wat er gebeurt wanneer je je gronding verliest. Er ontstaat angst, gevoel van onveiligheid. Rustig stil zitten wordt lastig, stilte soms zelfs beangstigend. Het lichaam gaat verkrampen, raakt gespannen. Vaak is er ook duizeligheid of hoge bloeddruk. Het anker is weg, daardoor stijgt de energie naar je hoofd met migraine of hoofdpijn tot gevolg. Emotioneel vliegen we alle kanten op en we verliezen ons eerder in verslavings- en/of vluchtgedrag. Een wanhopige poging tot enig houvast of om onaangename gevoelens niet te hoeven voelen.. Een groot deel van de behandeling van deze klachten bestaat dan ook uit het versterken van de gronding en onderste energie velden d.m.v. acupunctuur, massage en andere technieken.

Zelf doen

Veel mensen die ik behandel met dit soort klachten vragen gelukkig ook of ze er zelf iets aan kunnen doen. Zelf doen heeft altijd de voorkeur want dat kan een paar keer per dag.  Een bezoek aan de therapeut is doorgaans niet vaker dan een keer per week. Hier gaat het weer om een zeer eenvoudige oefening en de kracht zit hem vooral in het doen. Sterker nog, de eenvoudigste oefeningen werken vaak het krachtigst.Voel je voeten

Deze oefening kun je altijd en overal doen, zeker ook nu. Ja nu, gewoon terwijl je dit leest! Een gedeelte van je aandacht heb je bij het lezen en een ander gedeelte van je aandacht daalt uit nieuwsgierigheid naar het laagste punt van je lichaam omdat je je afvraagt: "Hoe is het met mijn voeten?" Je voelt je voeten, je vult je voeten met aandacht, of: je observeert de gewaarwordingen in en op je voeten. Dat is hetzelfde maar in andere bewoordingen. Als het goed is kun je je voeten voelen, je voelt of je je sokken of schoenen aan hebt of niet. Misschien voel je wel warmte, kou, tintelingen, jeuk of gekriebel, het maakt niet uit. Wees nieuwsgierig naar wat je voelt, kijk of het veranderd of niet, raak een beetje gefascineerd, dat helpt. Wanneer het niet lukt om je voeten te voelen helpt het natuurlijk om je tenen te bewegen, flink te stampen op de grond of ze even te masseren. You get the picture, vertrouw daar maar op. Voel je voeten. Laat daar je aandacht rusten voor een minuut of vijf. Doe deze oefening meerdere keren per dag en je zult een stuk steviger in je schoenen staan.

Voel je billen

Hoewel je beter één oefening heel goed kunt doen dan meerdere oefeningen half, wil ik toch nog een extra oefening meegeven. Deze oefening werkt goed voor ontspannen billen. Bij stress zijn de billen gespannen, zelfs bij het zitten, alsof we de stoel niet mogen aanraken, niet mogen rusten. Zoals we zeggen:"Die heeft ook geen rust in zijn donder".
Schuif een hand met de handpalm naar boven onder een bil aan dezelfde zijde. Je kunt vast met je hand je broek voelen, je bil spier en je zit bot. Op de zelfde manier kun je ook met je bil je broek voelen en daar doorheen je hand. Deze voel richting, met je bil je hand voelen, daar gaat het in deze oefening om. Misschien voel je of je hand warm of koud is, of de contouren van de hand met je bil. Neem ongeveer 2 minuten de tijd om met je bil je hand te voelen. Vol interesse. Haal je hand weg en nadat je even gecheckt hebt of je verschil voelt tussen je linker en rechter bil gok ik erop dat je bij de andere bil met je andere hand hetzelfde wil doen. Doe maar. 

Wanneer je de oefening goed hebt gedaan heb je in 10 minuten goed voor je voetchakra`s, basis chakra en nier energie gezorgd. Het zal je helpen om met ferme wortels de winden van alledag op te vangen, met meer veerkracht en weerbaarheid de stormen in je leven op te vangen.

Op het werk.

Natuurlijk zijn er veel meer eenvoudige oefeningen om aan je gronding te werken en valt er veel meer te vertellen over mechanismen die aan stress ten grondslag liggen. Ik kom graag een workshop geven zodat er met minder stress en meer efficiency gewerkt kan worden. Dit alles op aanvraag.

Herken je je in het bovenstaande stukje? Stel je eens voor hoe jouw leven eruit zou zien met stevige wortels. Best aantrekkelijk hè? Ben je naast de oefening op zoek naar extra gronding? Ik help je graag!


Zoals een boom niet kan weglopen maar zich enkel kan aanpassen aan de plek waar hij staat, zo kunnen wij niet weglopen voor het leven en enkel met stevige wortels meebuigen met de moeilijkheden die we tegen komen. Uiteindelijk zullen diezelfde moeilijkheden ervoor zorgen dat we tot prachtige stevige bomen uitgroeien. 7 opmerkingen

 1. Reacties
  1. Dank je , De oefeningen hebben mij altijd zo geholpen om te landen in spannende tijden, zo eenvoudig maar zo effectief!

   Verwijderen
 2. Wauw.... wat mooi geschreven. Het laatste stuk raakte me!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ondertussen een prachtig stevig boompje geworden lijkt me ;-)

   Verwijderen
 3. De workshop die hierbij hoort heb ik als zeer zinvol en prettig ervaren! Bedankt Erik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De workshop die hierbij hoort heb ik zeer zinvol en prettig ervaren! Bedankt Erik.

  BeantwoordenVerwijderen