Griep grieper de piep.... Hoera!!!!???

Tijd voor griep en verkoudheid.Griep of verkoudheid, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Het is vervelend, besmettelijk, soms zelfs dodelijk maar meestal onschuldig. Voor werkgevers en ondernemers is het ook nog eens erg duur, vooral wanneer men langzaam er van opknapt. Wat kan je het beste doen om het zo snel en zo goed mogelijk te doorlopen en wat moet je vooral niet doen?Iedereen reageert anders op een griepje of verkoudheid. De een crashed op bed terwijl de ander met koortsverlagende pijnstillers doorgaat. Ook in mijn praktijk bellen sommigen vanwege een griep af terwijl anderen juist dan een behandeling willen. Een acupunctuur behandeling kan veel verlichting geven en verergering voorkomen, vooral in combinatie met kruiden. Toch is het proces niet te versnellen en zal net zoals een onbehandelde griep je er doorgaans één a twee weken last van hebben.
 
Vaak hoor ik op een consult na het griep seizoen hulpvragen in de trant van: het lukt me maar niet om helemaal te herstellen van een griepje of verkoudheid. Ik blijf moe, hoest gaat niet weg, hoofd is niet helder, ik werk maar op halve kracht en dat al meerdere weken. Ik ben dan vaak benieuwd naar wat ze hebben gedaan toen het griepje of verkoudheid begon. Negen van de tien keer hoor ik dan hetzelfde antwoord.
 
"Het begon met hoofdpijn en koorts dus toen heb ik maar paracetamol of ibuprofen genomen en met extra koffie kon ik vrij goed op de been blijven en door gaan met werken" Sommige doen dat dagen achter elkaar zo. Doorgaan met uren maken, targets halen, ondernemen etc. Soms uit loyaliteits gevoel naar de baas of directe omgeving toe, soms uit angst iets mis te lopen of omdat ze het een teken van zwakte vinden om aan ziek zijn toe te geven.
 
Tja, en dan lukt het niet om helemaal de oude te worden en ben je nog verder van huis.

Opknappen van een onderdrukte griep of verkoudheid duurt vaak erg lang, soms maanden.  Een tijd waarin je niet op je best en maar half zo productief bent. Door niet thuis te blijven en uit te zieken is het ook mogelijk dat je collega's en reisgenoten hebt aangestoken. Het economische voordeel om onder de pijnstillers door te blijven werken valt dan uiteindelijk toch tegen.


griep verkouden


Koorts (n)ergens goed voor.
 
Zelfs zonder radio of t.v. kreeg ik de afgelopen maanden de boodschap binnen: Bij griep verkoudheid of koorts? gooi een pilletje van ons erin! Ook voor de kassa bij de supermarkt ontkom je niet aan de boodschap dat je koorts moet behandelen met paracetamol of ibuprofen.
O ja? is dat zo? denk ik dan. Of is dat net zo waar als dat je van pindakaas een hele goede schaatser wordt?

Natuurlijk is het zo dat deze pillen de koorts verlagen, zonder twijfel, maar waarom krijg je koorts? en is koorts ook ergens goed voor?

Verkoudheid of griep wordt veroorzaakt door een virus. Een gezond en goed werkend immuunsysteem herkend een virus en gaat alles in het werk zetten om deze zo snel mogelijk onschadelijk te maken. De cellen en stoffen die hiervoor nodig zijn werken het beste wanneer de lichaamstemperatuur iets hoger ligt. Koorts zorgt er dus voor dat virussen en bacteriën sneller en beter opgeruimd worden.

Een ander voordeel van koorts is een alert immuunsysteem. Naast het bestrijden van het griep of verkoudheidsvirus zal het ook helpen het lichaam schoon te maken van andere ongenode gasten.
Koorts zorgt voor ontgifting vergelijkbaar zoals dat plaatsvind in de sauna of zweethut. Vaak verklaren mensen ook dat ze na een paar dagen koorts zich beter voelen dan voor de griep.

Koorts verlagende middelen gebruiken is in veel gevallen dus niet de beste oplossing om een griep of verkoudheid door te komen, maar wat kan je dan wel doen en waar moet je op letten?

Tijd en zorg voor jezelf.

Ten eerste is het goed om je af te vragen waarom je griep of verkoudheid krijgt. Je kan jezelf wijsmaken dat je gewoon pech hebt gehad omdat je een virusje hebt opgelopen, maar die virussen zitten werkelijk overal waar mensen zijn en we krijgen er niet allemaal last van!
Zeker wanneer je regelmatig griep of verkoudheid krijgt is het belangrijk om na te gaan hoe je je immuunsysteem kan optimaliseren. Stress, voeding, emoties, leefgewoonten, roken, alcohol het heeft allemaal veel invloed op ons immuunsysteem.

Dit is tevens een goed moment om uit te rusten en met je aandacht naar binnen te gaan. Als je geluk hebt ben je zo ziek dat je niet anders kan dan je er helemaal aan over te geven. Bij lichtere verschijnselen zal het wat moeilijker zijn om die tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Koorts kan je echt terug werpen naar de essentie: je komt niet verder dan slapen, ademen en drinken. Wanneer je geen honger hebt, luister naar je lichaam, die is bezig met belangrijkere dingen dan eten, een vers soepje gaat er overigens altijd wel in. 
 
In je bovenkamer gaat het ook op een ander tempo en de gedachten zullen waarschijnlijk over hele andere zaken gaan dan over de dagelijkse romslomp. In de praktijk hoor ik van mensen dat ze inzichten krijgen over hun leven en levenspad, wat wel en niet belangrijk is en wat ze qua leefwijze zouden kunnen veranderen zodat ze beter voor zichzelf zorgen.

De symptomen zijn vervelend, dat is waar, maar ze gaan echt het snelst over wanneer je je eraan overgeeft, je rust neemt, je lijf volgt, om later herboren als een feniks uit de as van het vuur van koorts op te staan.

Herrijzen uit de as van het vuur van koorts

 
Je zou het zelfs kunnen zien als een gratis reinigingskuurtje met veel aandacht voor jezelf, dagen voor introspectie, diepe rust, een moment om te resetten.
Even ziek zijn kan veel moois brengen ondanks de vervelende symptomen; het gevoel hebben even niets te hoeven, verzorgd worden door je geliefde, merken dat de wereld ook zonder jou gewoon doordraait, even zwak mogen zijn, voelen dat je lichaam de kracht heeft om een zelf bacteriën en virussen te bestrijden. Het wordt vaak vergeten maar ziek zijn, en vooral een voorjaarsgriepje kan ook mooie dingen brengen.
 
Kruiden en aroma's voor de zieke.

In de kruidengeneeskunde kennen we veel planten die virussen en bacteriën kunnen bestrijden. Een groot voordeel van deze planten is dat ze tegelijktijdig de werking van het immuunsysteem stimuleren én symptomen kunnen verlichten. Verschillende planten zijn gekoppeld aan verschillende ziektebeelden. Vanuit de Chinese geneeskunde maken we grofweg onderscheidt tussen 2 soorten griep en verkoudheid: warme en koude. Het lastige is dat ze vaak in elkaar overgaan.

Koude kenmerkt zich door: waterige loopneus, niezen, sterke afkeer voor koude, weinig zweten, hoofdpijn / spierpijn.
hete: Zere keel, gevoel van hitte, excreties zijn dik en gelig (neus en hoest), lichte afkeer voor koude, hoofd / spierpijn en koorts.
Heb je een beeld of herken je het?
 
Logischer wijs geven we bij koude, hete kruiden en bij hitte, koelende kruiden. Het lichaam voelt strak, opgesloten alsof het moet ventileren, daarom moeten we ook kruiden hebben die de buitenste laag van ons lichaam in beweging brengen door ons bijvoorbeeld te laten zweten.

gember


 
Misschien heb je nooit over kruidengeneeskunde nagedacht maar je kan vast wel een kruid bedenken wat heet smaakt, waar je het heet van krijgt en gaat zweten en waarvan je neus gaat lopen....
Precies! Gember! Wanneer je je verkleumd voelt met natte koude lopende neus, vol hoofd en het gevoel van dat je een "koudje" hebt opgelopen: Rasp een stuk gemberwortel ongeveer een eetlepel vol, in een kopje doen, heet water erop, eventueel zeven, beetje honing er bij, zo heet mogelijk opdrinken, met kruikje onder de dekens, goed zweten en herhalen totdat je je beter voelt.........

Een druppel pepermuntolie in een doekje doen en zo opsnuiven dat het een beetje prikt in de neus doet wonderen bij een waterige niezende loopneus.

Eucalyptus olie is een zeer waardevolle vriend voor de griepende (en piepende) mens. Eucalyptus is verkoelend, lost slijm op en bevochtigd de longen. Ideaal voor een hoest die door de hitte droog is en moeilijk los komt of wanneer men slijm ophoest dat geel/groen is. Je kan ermee stomen, inhaleren via een zakdoek, met een plantaardige olie inmasseren of verdampen in een aroma lampje.

Tijm is een warm kruid wat gebruikt wordt bij hoest van een koud type waarbij het slijm wittig of kleurloos is. Vaak kan men hiervoor tijm siroop gebruiken. Stomen met de etherische olie van grove dennennaalden kan ook bij dit type hoest.

Giep en verkoudheids virussen verspreiden zich o.a. via de lucht. Het verdampen van etherische olieen kan bijdragen aan de lucht zuiver houden van ziekte kiemen. Een mengsel van etherische olie van 3 druppels eucalyptus, 2 druppels citroen, 1 druppel tijm en 1 druppel tea tree vormt een krachtig antiseptisch middel. Het ruikt lekker en zo zorg je goed voor je omgeving en jezelf. Zorg bij etherische olieen wel ervoor dat ze van goede kwaliteit en zuiver zijn. Etherische olieeen van o.a. chi en primevera zijn aan te raden.

eucalyptus


 
Wanneer je in vrij goede gezondheid bent kan je een griepje het beste uitzieken dus zonder koortsverlagende middelen te gebruiken. Er zijn echter gevallen waarbij het belangrijk is om contact te zoeken met de huisarts. neem contact op wanneer:

- de koorts hoger is dan 39,5.
- de koorts langer dan 3 dagen hoog of 5 dagen hetzelfde blijft
- de koorts is afgenomen en na enkele dagen weer terug komt
- hoge  koorts in combinatie met het ophoesten van slijm
- wanneer je het niet vertrouwd en gerustelling of uitsluiting van ernstige aandoeningen zoekt.

Van de nood een deugd maken.

Ook voor een griep geldt: de omstandigheden heb je niet altijd in de hand, je reactie wèl!
 
Neem het onverwachte geschenk in ontvangst van:
- Een paar daagjes vrij
- Een reinigingskuur
- Retraite voor introspectie en lichaamsbewustzijn
- Genieten van de aandacht en zorg die je van anderen en van jezelf ontvangt.

-Een dieper besef door de directe ervaring van één van de belangrijkste waarheden van het leven:
Ook dit gaat voorbij.

ook dit gaat voorbij

2 opmerkingen

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heel erg leuk stuk erik en ook goed geschreven. en helemaal waar! je zou bijna blij worden als je de griep krijgt :-)

    BeantwoordenVerwijderen