Ademen, het eerste wat je doet en het laatste.


Adem, een vriend voor het leven!

adem

Ik ben Adem, aangenaam.....
Stel je eens voor dat er iets bestaat waarop je altijd terug kunt vallen, steun bij kunt vinden en houvast aan hebt, zoals bij een goede vriend die er altijd is? Die je de schoonheid en het wonder laat ervaren van het in leven zijn. Die je leert te genieten, geduld te hebben en mild te zijn voor jezelf . Die laat zien dat alles constant veranderd en goed is zoals het is. Die je leert loslaten en ontvangen, vrede en rust leert vinden en je laat thuiskomen bij jezelf. Te mooi om waar te zijn? Het is dichter bij en sneller beschikbaar dan je denkt, het is er hier en nu, helemaal voor jou!

Een magische spiegel
Het is ook een spiegel die je niet laat zien hoe je haren en gezicht, je uiterlijk eruit zien. Een spiegel waarin je kunt zien wie je werkelijk van binnen bent. Een spiegel waarin je kunt zien hoe het er met je geest voorstaat, hoe je reageert op jezelf en je omgeving en je tegelijkertijd leert hoe je dat voor jezelf en je omgeving het beste kunt doen. Een spiegel waarna je je vrijwel altijd beter voelt, nadat je erin hebt gekeken. Het enige wat je hoeft te doen om je beste vriend te ontmoeten, in de helderste spiegel te kijken, is aandacht hebben voor.... de Adem.
Beginnen waarmee het begon
Mijn eerste blog, het was niet moeilijk te bedenken waar die over moest gaan. Alle blogs die gaan komen zullen gaan over kennis en vaardigheden die je zullen helpen in het leven. Praktische dingen die dicht bij huis te vinden zijn, voor iedereen toegankelijk, tastbaar en effectief. We beginnen daar waar je zelfstandige leven is begonnen, daar wanneer je op de wereld kwam. Wat deed je nadat je de grootst denkbare prestatie van je leven tot nu toe had geleverd? Precies..... Ademen!

Vanzelfsprekend en bijzonder

Jouw adem is vanaf het begin bij je geweest en zal tot het einde bij je blijven. Zijn aanwezigheid is bijna zo vanzelfsprekend dat je zou kunnen denken: hoe kan de adem mij helpen met het leven? Ik adem toch gewoon? Je adem veranderd ook de hele tijd, tijdens rust en inspanning, tijdens het ervaren van emoties. Een zucht van opluchting, snikken bij verdriet, een hoge adem bij stress en soms wordt de adem ons werkelijk ontnomen bij schrik, we kennen dat allemaal. Andersom kunnen we ook bewust via onze adem onze emoties reguleren, zuchten als we willen ontladen of dieper ademen om rustig te worden bijvoorbeeld.

Kennis uit directe ervaring

De adem is zo belangrijk dat ik er nog heel veel over ga schrijven. Er bestaat kennis en weten vanuit het hoofd én vanuit de eigen ervaring. Nadat je je gebrand hebt aan een hete kachel krijgt de zin: "de kachel is heet", een duidelijkere betekenis.
De eigen ervaring van hoe dingen zijn, blijken vaak belangrijker te zijn dan wat je te horen krijgt. Vandaar dat we beginnen met een eenvoudige -maar misschien wel de belangrijkste- oefening. In toekomstige blogs zul je veel meer informatie krijgen over het hoe en waarom.

zitten-natuur

2x15 minuten "me-time"

De beste meditaties die ik ken hebben als basis de adem. Wanneer je nu tijdens het lezen al hebt gemerkt dat je ademt is dat geweldig, maar ga er toch maar even voor zitten. Deze oefening kun je altijd doen en zolang je wilt. Tijdens het lopen, zitten, liggen, wachten en zelfs tijdens het kijken naar een film. Eigenlijk altijd, want de adem is er altijd. In het begin is het echter beter om deze oefening niet tijdens belangrijke taken te doen; zoals autorijden. Als je een begin wilt maken aan een stressvrij, gezond en avontuurlijk leven is het aan te raden om deze oefening voorlopig 2x15 minuten per dag te doen. Zonder dat je gestoord of afgeleid wordt, ga ervoor zitten. De meeste van ons lukt dat wel: 2x15 minuten! Mocht het je niet lukken om "me-time" zonder gestoord of afgeleid te worden in je dag te plannen, dan heb je gelijk al een belangrijke reden te pakken waarom je je lichamelijk, emotioneel of psychisch niet zo goed voelt als dat je je zou kunnen voelen.

Tijd voor tijd

Waar vind je die tijd? Vlak na het opstaan (wekker 15 min eerder zetten), vlak voor het slapen gaan, in plaats van nieuws kijken (het belangrijkste nieuws komt toch wel tot je), minder facebooken, minder you-tuben, na thuiskomst vlak voor het koken, tussen ruim geplande afspraken, tijdens een afgezegde afspraak, of in je agenda plannen, etc, etc. Voor meditatie is altijd tijd te vinden en dat zul je vooral merken wanneer je eraan bent begonnen. Door meditatie win je tijd, je wordt efficiënter in wat je doet, je wilt je meer bezighouden met die dingen die er werkelijk toe doen. Je komt erachter dat je dingen deed veel tijd kostten en die je beter kunt laten. Je hebt minder slaap nodig, je gaat minder om met mensen die niets toevoegen aan je leven en zo zijn er nog veel meer avontuurlijke veranderingen die je in de loop van de tijd te wachten staan.De oefening:

In het kort: ga ontspannen recht op zitten, observeer je adem en kijk wat er gebeurt. Of je kijkt hier:
Zo simpel? Ja zo simpel, bijna op het infantiele af!, Probeer het maar eens, het zal je leven veranderen!
Voor een uitgebreidere beschrijving van de oefening: kijk eerst naar de foto voor de juiste mentale houding en lees dan onder de foto verder......


meditatiePrecies goed voor jouw moment

Neem je voor de oefening met volledige aandacht te doen. Je kiest ervoor om de komende tijd de adem te observeren en je niet te laten afleiden. Voor even is jouw gekozen moment om aandacht voor de adem te hebben het belangrijkste wat er is. Je hebt alles om de oefening goed te doen, je hoeft niet rustiger, slimmer, beter of wat dan ook te zijn. Zoals je nu bent is precies wat je nodig hebt. Je hoeft nergens heen, niets te doen, niemand te zijn........ Hoe cool is dat?

Niet te strak, niet te slap

Je gaat zo ontspannen mogelijk zitten, met rechte rug. Dit helpt om er met je aandacht bij te blijven. Wanneer je te ontspannen onderuit hangt heb je meer kans om te versuffen en weg te dromen Daarom is liggen in het begin niet aanbevolen.  Zit ook niet te overdreven rechtop, dit geeft spanning in de rug en overdreven geforceerde concentratie. Zoek de balans voor jezelf tussen ontspannen en er met je volledige aandacht bij blijven. Je armen kun je in je schoot leggen, je handen in elkaar vouwen of hoe jij het prettig vindt. De positie van je hoofd is ongeveer zo dat -wanneer je je ogen open hebt en recht vooruit kijkt- je blik een paar meter voor je de grond raakt, zodat de achterkant van je hals lang, ruim en open is en je kin ietsje naar de borst gericht is. Je kunt op een stoel, een kussen of op de grond zitten; wat voor jou comfortabel is.

Waar kun jij hem vinden?  

Sluit je ogen en kijk waar jij het duidelijkst kunt voelen dat je ademt, voor de een zal dat het in- en uitzetten van de buik zijn, bij de ander bij de borstkas, of misschien voel jij wel de lucht langs de neusgaten stromen. Wanneer je het moeilijk vindt om ergens de adem te voelen kun je 1 of 2 keer wat dieper ademen. Daar waar je de adem het duidelijkst opmerkt, is de plek waar je de aandacht laat rusten, waar je gaat observeren. Iedereen is in staat om minstens één in en uitademing aandachtig te volgen. Observeer de adem zoals hij vanzelf gaat, hij hoeft niet dieper, sneller of langzamer, gewoon zoals hij gaat, wil de adem uit zichzelf veranderen, observeer en laat het gaan zoals het gaat.

Eéntje maar, telkens weer

Neem je niet voor om dit 15 minuten te gaan doen, voor de meeste mensen is het heel moeilijk om langer dan een minuut volledig met de aandacht ergens bij te zijn. ( bravo wanneer je het al tot hier hebt gered met lezen) Neem je voor om één ademhaling met volledige aandacht en interesse te volgen, dat is genoeg. Wanneer je een volledige ademhaling hebt geobserveerd neem je gewoon het besluit dat nog een keer te doen om vervolgens aan het uiteinde van die ademhaling dat opnieuw te doen, en weer, en weer.......

Wees je ervan bewust dat het onmogelijk is om 100% van je aandacht bij de adem te hebben Er zullen zich -naast het gewaar zijn van je adem- nog veel meer dingen aandienen, die je aandacht trekken. Geluiden, gedachten, jeuk, pijntjes, ongemak, geuren, echt van alles. Wel kun je er altijd voor kiezen om de adem op de voorgrond van je aandacht te houden. Net zoals wanneer je een interessante film wil volgen terwijl er om je heen ook van alles waar te nemen valt. Aandacht voor de adem hebben is zoals een roofdier, die rustig wacht totdat zijn prooi uit zijn hol komt. Zo observeer je ook met interesse en nieuwsgierigheid hoe de adem naar binnen stroomt en het lichaam verlaat.Hmmmm en wauw!

Ergens van genieten helpt ook met de aandacht richten. Het is tenslotte helemaal niet moeilijk om van de adem te genieten, gewoonweg omdat het erg vervelend is om niet te ademen! Zo is het ook niet moeilijk om interesse voor de adem te hebben, omdat dat het duidelijkste teken is dat je leeft. Dat je sowieso leeft op dat blauwe bolleke vlak bij die vuurbal, is al een wonder op zich en je zit op de voorste rij van het aanschouwen daarvan.........

Wat er is, is wat er is

Het is heel normaal (vooral in het begin) dat de aandacht zijn eigen gang gaat en dat je merkt dat je bent vergeten de adem te observeren. Misschien ben je aan het dagdromen geraakt, aan het nadenken over wat je nog wil doen, dat de oefening nergens opslaat of dat je het niet goed doet. Dit is een waardevol moment, goed dat je opmerkt dat je even niet bezig was met het observeren van je adem! Wees dan mild naar jezelf en ga gewoon weer terug naar je adem zonder oordeel en probeer het opnieuw, maak er geen punt van. Tijdens deze oefening is het belangrijk dat het doel enkel en alleen het observeren van de adem is en te kijken wat er gebeurt. Doe de oefening niet om rustiger te worden, wijzer, verlicht of iets anders. Mediteren is als een medicijn dat het beste werkt wanneer je geen werking verwacht maar gewoon kijkt naar wat er gebeurt.
Sta jezelf toe tijdens de oefening te ontspannen, uit te rusten, fouten te maken, geduld te hebben, te zoeken, los te laten, interesse te hebben, nieuwsgierig te zijn, je hart en intuïtie te volgen. En vooral het cadeau te ontvangen dat je nu jezelf geeft!

Spoedcursus in onthaasting.

Leren mediteren is in een bepaald opzicht net zoiets als leren autorijden. Met 15 minuten per week rijles duurt het lang voordat het je 2e natuur is geworden. Wanneer je er helemaal voor wilt gaan is een Vipassana retraite van 10 dagen aan te raden, het zal een onvergetelijke ervaring zijn! Meer informatie vind je hier .

Geef meditatie een paar maanden de kans voordat je besluit om het wel of niet een onderdeel van je leven te laten zijn. Bovenstaande oefening is een prima begin. Deze blog is er voor jou. Vragen en opmerkingen kan je onderaan kwijt en zullen altijd beantwoord worden.


Tot ziens.

buddha-meditatie

 

2 opmerkingen

  1. Wauw, flink stuk tekst Erik! En nog interessant ook. Ik ga het toch maar weer eens proberen, dat mediteren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ruben De Temmerman3 februari 2016 om 17:28

    Hey Erik! Wat een synchroniciteit! Ik ben ook net begonnen met bloggen en schrijven en sinds januari doe ik bijna elke ochtend en elke avond een ademhalingssessie. De laatste tijd durf ik al eens skippen, en ik merk dat ik minder in het nu-moment keuzes kan maken en minder continu Liefde ervaar. Vanavond voor ik ga slapen ga ik opnieuw 15 minuten ademen! Het is echt lifechanging! Dank je om te triggeren :) Knuffel!

    BeantwoordenVerwijderen